maandag 7 september 2015

How to handle with...

Hee allemaal,
Dit onderwerp is wat lastiger maar toch denk ik dat het goed is dat ik het erover heb.
Veel mensen weten niet wat ze moeten doen en laten ze vallen, in angst om iets verkeerds te doen, terwijl het juist fijn is als er mensen voor je zijn. Er zijn best veel mensen denk ik die een depressief iemand kennen en daarom denk ik dat het wel handig is dat ik dit schrijf. Veel plezier met lezen en ik hoop dat je er wat aan hebt!

-Neem het serieus! Iemand die depressief is heeft niet een dipje maar is ‘ziek’. Het is heel vermoeiend om je zo lang niet fijn te voelen. Neem het daarom vooral serieus! Probeer een beetje meer te weten te komen, zo kun je diegene toch nog een beetje begrijpen. Hoe ernstig het is, verschilt per persoon, maar ook al heeft diegene het maar heel licht, neem het toch serieus. Depressie zorgt voor ontzettend veel stress, wat weer verschillende soorten lichamelijke klachten met zich mee kan brengen. Een depressie is zeer vermoeiend en uitputtend, met soms een verschrikkelijke afloop. Probeer de persoon die het heeft het gevoel te geven dat het niet erg is dat diegene zich zo voelt.

-Probeer iemand die depressief is niet op te vrolijken. Dit is heel lief bedoelt, maar het lukt je toch niet. En vaak voel jij je erna zelf ook niet fijn omdat het je niet is gelukt. Iemand die depressief is wordt niet 123 beter, dat heeft tijd nodig. Wel is het fijn als je leuke dingen met ze gaat doen en voor afleiding zorgt, maar vraag dit eerst na want vaak heeft diegene daar niet zoveel zin in.
Je kunt het herkennen doordat ze meestal afzeggen , erg traag op je berichtjes reageren
of gewoon niet komen. Ik vind dat soms best moeilijk, ze daarin te begrijpen, maar push ze vooral
niet. Je moet gewoon iets meer pikken. Maar pas op! je hoeft echt niet alles te pikken en het maar
te laten gebeuren. Zeg er als het moet gewoon wat van op een rustige manier!

lachende bal probeert te opvrolijken een trieste glimlach bal Stockfoto - 4502313


Luisteren
 Een luisterend oor is heel belangrijk! Zorg dat diegene bij je terecht kan. Laat ze uitpraten, denk mee, probeer te begrijpen hoe de ander zich voelt. Probeer de ander niet te veroordelen of af te keuren. Geef de ander complimenten voor de dingen die hij zelf probeert te doen. Mensen die depressief zijn voelen zich al snel schuldig dus laat merken dat je het juist fijn vind als diegene bij jou komt om te praten, dit is trouwens ook heel speciaal want dat betekent dat diegene je waarschijnlijk heel erg vertrouwd. Geef ook echt antwoord op de gevoelens die diegene met jou deelt zodat hij/zij zich begrepen voelt.


Knuffelen als medicijn!
Tklinkt misschien een beetje raar maar voor diegene kan het veel betekenen. Ze kunnen hierdoor een veilig en liefdevol gevoel krijgen. Praat op dat moment niet, maar knuffel gewoon.
Ons lichaam zit geweldig in elkaar. Tijdens het geven van een knuffel, of dat nu met een bekende is of met een vreemde, maakt je lichaam het hormoon oxytoxine aan. De rol van dit hormoon is veel groter dan we denken. Het werkt bijvoorbeeld tegen stress en angst. Knuffelen maakt ons socialer omdat oxytoxine de neiging verzwakt om anderen op afstand te houden."Helende nectar"


Je hoeft niet met een oplossing te komen..
 Ze weten zelf ook wel dat je dat niet kunt. Het enige wat je voor diegene hoeft te doen is luisteren en er voor hun zijn, meer niet.

Laat ze niet vallen..
. Ookal vind je het misschien moeilijk, juist nu heeft diegene je nodig. Blijf gewoon vragen om eens af te spreken, misschien denk je uiteindelijk, zoek het maar uit! Maar depressieve mensen zullen die niet snel uit zichzelf doen, snel afhaken, maar heb gewoon veeel geduld hahah.  En er is een kans dat ze nee zeggen, maar dan is het juist zo speciaal dat je erna er nog steeds voor ze bent, en dat hebben ze heus wel door. Zelfs als ze zeggen dat ze niemand willen zien, dat ze laat of niet op sms’jes reageren of dat ze even geen zin hebben in bezoek, doet het ze veel als ze je juist de volgende keer weer kunnen vinden. Geef 'onvoorwaardelijke' liefde of warmte aan iemand die depressief is, maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe je naaste zich voelt of gedraagt, dat dit geen invloed heeft op jullie vriendschap, band of relatie. Ze hebben die arm om hun heen juist nu het hardste nodig. Loop niet weg, maar blijf, hoe lastig het ook is, diegene heeft je nodig.

Soms vind ik het best lastig dit alles vol te houden, ik verdiep me er graag in zodat
ik me beter in mn vrienden kan inleven en ze kan helpen op de juiste manier!

Ik hoop dat ik jou nu ook een beetje op weg geholpen heb!